Kom ook werken bij ActiveView, check onze vacatures!

ICT vertaalboek

Je hebt werkelijk geen idee waar die collega's van IT of je accountant het over hebben als ze praten over automatisering. Misschien omdat het je interesse niet heeft of omdat je druk bent met je eigen werk.Daarom vindt je hier vaak gebezigde en gehoorde ICT termen eenvoudig uitgelegd in je moerstaal.

2FA

Two-factor authentication. Aanmelden met meer dan alleen een wachtwoord.Je hebt een tweede ding nodig, wat we een tweede 'factor' noemen, om te bewijzen wie je bent, zoals een smartphone met vingerafdruk of PIN code.

Cloud

Een verzameling servers in datacenters waar je programmatuur en data op staat. Deze plek is vaak onzichtbaar en onbekend en wordt daarom de cloud (wolk) genoemd.

Convergentie

Vaak genoemd in relatie tot Voice over IP (VOIP). Dit is het naar elkaar toe groeienvan spraak-, data- en videoverkeer binnen één netwerk.

Encryptie

Encryptie zorgt ervoor dat je informatie wordt vervangen (versleuteld) door andere tekens waarbij je originele informatie niet meer te herkennen valt. Alleen de persoon die de gegevens heeft versleuteld heeft toegang tot de sleutel en kan de originele gegevens opvragen.

Endpoint

Een eindpunt is elk stuk hardware of software dat in verbinding staat met een netwerk en dat gegevens verzend of ontvangt over het netwerk . Onder andere desktop computers, laptops, tablets en smartphones kunnen allemaal worden beschouwd als endpoints.

Freeware

Software waarvan de maker een licentie heeft verleend tot gebruik en verdere verspreiding in ongewijzigde vorm, zonder daarvoor vergoeding te vragen. Hierdoor is deze software gratis te gebruiken

Hosted telefonie

Je belt over een internetverbinding via een telefooncentrale in de cloud.

Managed backup

Gewoon een backup die door ons van a tot z in de gaten gehouden wordt.

Microsoft 365 adoptie

Nee, niet die van de kinderen. Een hip woord voor het met z'n allen gaan werken met Microsoft 365 en alle voordelen en mogelijkheden ervan kunnen benutten.

Managed security

Een term voor beveiligingsmaatregelen die up-to-date gehouden worden en worden gecontroleerd.

Narrowcasting

Een vorm van communicatie waarbij publiek (lees: doelgroep) op een specifieke locatie wordt bereikt door middel van een beperkt netwerk van televisieschermen met informatie of aanbiedingen.

Next Gen firewall

Next Generation (niet te verwarren met Star Trek); een blits woord voor een firewall die is uitgerust met de laatste ontwikkelingen en technieken

Patch

Een softwarematige patch is een klein stukje software dat door de uitgever gebruikt wordt om fouten op te lossen of updates uit te voeren aan zijn software.Patchen is het aansluiten van een UTP/PATCH-kabel via een switch naar bijvoorbeeld een printer.

Patchkast

Alle netwerkverbindingen in een bedrijf komen samen in één of meerdere patchkasten. Binnen deze kast wordt de apparatuur met elkaar verbonden.Bijvoorbeeld telefoons met de telefooncentrale, computers met de server(s) en het internet en servers met het netwerk.

Phishing

Phishing is een vorm van social engineering, waarbij de crimineel een betrouwbare bron nabootst. Zo wordt een poging gedaan om gevoelige data van het slachtoffer te achterhalen. 

Quality of Service

QoS zorgt ervoor dat informatiepakketjes die spraak- of video gegevens bevatten meteen worden verstuurd, zonder vertraging. Hierdoor krijgt je spraak- en videoverkeer voorrang op ander verkeer zoals email en downloads. Je voorkomt hiermee haperingen in beeld en geluid (telefoneren en bijvoorbeeld Zoom).

SaaS

Software as a Service. Een programma dat je voorheen kocht op een CD. Je betaalt nu veelal maandelijks en je gebruikt het vanuit de cloud.

Sandbox

Een sandbox is een virtuele veilige omgeving die wordt gebruikt om bestanden te openen, malware uit te voeren of URL's te downloaden, zonder dat het apparaat waarop ze zich bevinden daar schade of hinder van ondervindt. Het biedt dus een extra beveiligingslaag waarin dreigingen worden geanalyseerd en gescheiden van het netwerk. Op die manier kunnen onlinedreigingen de bedrijfsactiviteiten minder snel in gevaar brengen.

Segmentatie

Het aanbrengen van virtuele groepen in het computernetwerk. Het verkeer tussen deze 'virtuele netwerken' controleer of blokkeer je met behulp van een firewall. Dit heeft als doel een incident op te sluiten in een deel van het netwerkzodat andere delen ongeschonden blijven.

Spearphishing

Een meer geavanceerde phishing-methode waarbij schijnbaar authentieke phishingberichten in de inbox van specifieke groepen, organisaties of zelfs individuen terechtkomen. Auteurs van e-mails met spearphishing voeren van tevoren uitgebreid onderzoek uit naar hun doel(en), waardoor het moeilijk is om de inhoud als frauduleus te identificeren.

Tenant

Een omgeving die gecreëerd wordt bij Microsoft voor je organisatie, waarin jeprogramma's en data van Microsoft zijn opgeslagen. Op het moment dat je kiest voor een 365 product van Microsoft, wordt er ruimte gemaakt en gereserveerd in het datacenter van Microsoft

VOIP

Afkorting van Voice over IP. Bellen over het internet; als je belt met Whatsapp gebruik je het in feite ook.

Weet jij nog een term die we kunnen opnemen in ons vertaalboek?Laat het ons weten, zo help je ook andere mensen om ICT beter te begrijpen.Je inzending is en blijft uiteraard anoniem.