SLUIT Over ActiveView ActiveSocial Bouwen Beschermen Beheren Cases Blogs Events Contact ActivePlace

Home

-

You're gonna cry

You're gonna cry

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. Het Wannacry virus heeft de afgelopen dagen in een groot deel van de wereld slachtoffers gemaakt. Dagelijks verschijnen er nieuwe virussen, waaronder ook ransomware wat je bestanden versleutelt en onbruikbaar maakt. De reden dat Wannacry het nieuws heeft gedomineerd is de snelheid van verspreiden. Ransomware maakt vooral slachtoffers via e-mail (links en bijlages), Wannacry maakt ook misbruik van een recent uitgelekt probleem in vrijwel alle Windows versies.

Door gebruik te maken van dit lek kan Wannacry niet goed gepatchte machines binnen enkele minuten infecteren. Als er één machine is geïnfecteerd in een organisatie is het een kwestie van minuten tot alle niet geüpdatet machines geïnfecteerd zijn, zonder dat er verder nog bijlages geopend hoeven te worden.


Een paar adviezen

Als je je besturingssysteem en software up-to-date hebt gehouden ben je niet kwetsbaar voor deze snelle manier van verspreiden.

Het installeren van updates van uw besturingssysteem, smartphone, tablet of andere software is zeer aan te raden. U vermindert hiermee het risico op virussen en in dit geval ook verspreiding daarvan binnen uw organisatie.

Daarnaast adviseert ActiveView gebruik te maken van onze managed Endpoint Security oplossing van ESET die zowel het virus zelf herkent als de kwetsbaarheid die het virus verspreidt.

Microsoft heeft daarnaast ook patches uitgebracht voor oudere besturingssystemen zoals Windows 2003 en Windows XP hoewel het ten zeerste is af te raden deze systemen überhaupt nog te gebruiken.

Gezond verstand

Naast bovenstaande oplossingen blijft het advies aan eindgebruikers om nooit links aan te klikken in of bijlagen te openen bij onverwachte e-mails. Bij twijfel is het advies: niet doen. Neem op andere wijze contact op met de verzender om het bericht te controleren, of ga zelf naar de betreffende website en log daar in.


Meer weten over security, bekijk dan ook eens deze video over wachtwoordenmanagement.

Steven de Boer, Security Specialist

Deel deze blog

United by Music – Een benefietavond in Sliedrecht

Een verhaal over een bijzondere avond met een nog meer bijzondere verbinding tussen mensen. United by Music – Een benefietavond in Sliedrecht waar ActiveView aanwezig was.