SLUIT Over ActiveView ActiveSocial Bouwen Beschermen Beheren Cases Blogs Events Contact ActivePlace

Home

-

Omzetdaling door cybercrime?

Omzetdaling door cybercrime?

Eenvoudige wachtwoorden, wachtwoorden op plakblaadjes, het beantwoorden van telefoontjes met verstrekking van gevoelige gegevens, sturen van een email met wachtwoorden of creditcardgegevens. De voorbeelden kennen we allemaal wel. Maar wist je ook dat maar liefst 10,7 procent van de Nederlanders vorig jaar te maken kreeg met een vorm van cybercrime? 

Hacken is de vorm van cybercrime die het meest voorkomt, gevolgd door koop- en verkoopfraude, cyberpesten en tenslotte identiteitsfraude. Onder hacken verstaat het CBS het "met kwade bedoelingen inbreken of inloggen op iemands computer, e-mailaccount, website of profielsite". In de meeste gevallen heeft de hack plaatsgevonden door redelijk eenvoudig in te breken of in te loggen op een e-mailaccount (3 delicten per 100 inwoners!). Harde cijfers die de urgentie van een goede beveiliging onderstrepen. 


Kansen en gevaren

Digitale systemen zijn niet meer weg te denken binnen onze samenleving en het bedrijfsleven. Naast kansen bieden deze systemen echter ook gevaren. Iedereen kent de krantenkoppen waarin wordt gesproken over het lekken van patiëntgegevens door een gestolen laptop, een gelekt wachtwoord of een inbraak in gegevens op een andere wijze. Er zijn veel verschillende en goede producten die ons als security leverancier in staat stellen om je te beschermen voor een groot aantal gevaren. Echter, security blijft een kat-en-muis spel tussen cybercriminelen en de security industrie. Een 100% garantie op het voorkomen van een datalek is niet te geven. Cybercriminelen zullen altijd zoeken naar mogelijkheden om net dat ene berichtje bij jouw medewerker in de mailbox te krijgen. 

Enorme gevolgen

Er zijn veel praktijkvoorbeelden te vinden waarbij onoplettendheid van een gebruiker enorme gevolgen heeft. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen waar operaties geannuleerd worden omdat een gebruiker op een gevaarlijke link heeft geklikt of het verlies van data via niet beveiligde usb sticks. Een derde van de organisaties die in 2016 te maken heeft gehad met een securityprobleem, heeft aanzienlijke schade geleden. Deze bedrijven zagen niet alleen hun omzet met 20% dalen, maar ook het klantenbestand en zakelijke kansen. (bron: cmweb.nl) De financiële gevolgen zijn dan ook aanzienlijk. Vooral MKB’ers blijken weerloos tegen cybercrime. Zij hebben vaak een kleiner budget en zijn zich niet altijd bewust van de risico’s de ook kleine organisaties lopen.

Awareness

Bewustwording bij je gebruikers kan veel ellende voorkomen. 100% beveiliging bestaat helaas niet. Door je personeel te informeren over hun verantwoordelijkheid met betrekking tot de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van informatie kun je je echter wel zo goed mogelijk wapenen tegen invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld:

  • deel nooit je wachtwoord
  • laat geen usb sticks slingeren
  • plaats geen vertrouwelijke informatie op internet

 

Steven de Boer
Security specialist ActiveView 

 

Volg Steven op Twitter of connect met hem via LinkedIn

Steven werkt al ruim 18 jaar bij ActiveView in de rol van Security Specialist en ziet het als zijn persoonlijke missie om ondernemend Nederland bewust te laten worden van de risico’s en mogelijkheden van security.