SLUIT Over ActiveView ActiveSocial Bouwen Beschermen Beheren Cases Blogs Events Contact ActivePlace

Home

-

Mont Ventoux, Hel van het Zuiden

Mont Ventoux, Hel van het Zuiden

Mont Ventoux, Hel van het Zuiden en voor ons paradijs om te fietsen.
Sfeerimpressie van de Haventour, een fietstocht van 45 kilometer door de havens van Rotterdam als voorbereiding op het beklimmen van de Mont Ventoux tijdens de Tour du ALS op 8 juni 2017.

Een trotse tandem

Vrijdagochtend staan wij al vroeg op. Samen met teamlid Bianca rijd ik naar Giant Store Klootwijk in Ridderkerk (dit is ook van een teamlid) om de tandem voor Jan Kramer op te halen.
Het is best een spannende dag, want zal het lukken met de tandem? Zal Jan nog in staat zijn om het 45 kilometer vol te houden? Zal hij niet van zijn fiets vallen? Bianca en ik vragen het onszelf af en gedurende de rit halen we herinneringen van vorige gezamenlijke fietstochten op en praten over onze toch best wel zorgen met elkaar. We drinken een heerlijk bakkie koffie bij Hans, vervolgens laden we de tandem in. En daar staat-ie dan toch maar mooi: de tandem van Jan, trots naast onze fietsen.

Cliché, maar waar. Het kan ons allemaal overkomen

We vervolgen onze weg naar Hendrik Ido Ambacht. Daar halen we Jan thuis op. Jan beschikt over een bus die ter beschikking is gesteld door de stichting “ALS op de weg”, zodat Jan en Karin de zo broodnodige vrijheid hebben om te gaan en staan waar ze willen. Terwijl ik Jan in z’n rolstoel in de bus rijd en met gordels vastzet, ben ik in gedachten bij Jan, Karin en het gezin. De dagelijkse zorg voor hem die steeds zwaarder wordt omdat hij gestaag minder kan. Het raakt mij, iedere keer weer. Een gezonde vent van 41 jaar, blakend van energie, die ineens met ALS gediagnosticeerd wordt. Het kan ons allemaal overkomen.

Paden die elkaar kruisen

Een haventour georganiseerd door het Loodswezen. ‘Heel bijzonder hé Jan, je oude werkgever?’, vraag ik aan hem. Hij vindt het een beetje spannend en wij ook, of het nog wel allemaal gaat lukken op die tandem. We rijden naar het Loodswezen in Europoort en worden ontvangen door de overige teamleden. Na koffie en een gedekte tafel gaan we Jan voorbereiden voor de rit. Hij krijgt een extra laag kleding aan want het is best fris buiten en Jan zit toch voornamelijk stil en handschoenen om zijn handen extra te beschermen. We tillen hem op z’n tandem. Staan gaat nog wel, maar van stappen zetten is geen sprake meer. We vertrekken met z’n allen.
Die smile op z’n gezicht en zijn onuitputtelijke optimisme raakt me, en wat zou het geweldig zijn als we daar met z’n allen wat meer van hadden. Wat een voorbeeld is deze man en wat een voorrecht dat hij op mijn pad is terechtgekomen!

Loodswezen

We zien dat Jan enorm aan het genieten is, zelfs van de regen op z’n gezicht. Wij genieten ook: ‘Heerlijk, geweldig he, zo met zijn allen fietsen’, zeggen we tegen elkaar.
We zien bij de monding van de haven ook nog eens het grootste containerschip (21.000 stuks) varen en dat is natuurlijk voor de Loodswezen-teamleden en Jan reden voor gespreksstof.
We hebben een aantal keren moeten stoppen om Jan recht te zetten op z’n tandem. Uit de Haventour is duidelijk geworden dat we een aantal zaken moeten aanpassen op de tandem zodat we 8 juni de Mount Ventoux met vertrouwen kunnen beklimmen. Ik heb er zin in en kan al bijna niet meer wachten om te gaan!

Wim Linge

Deel deze blog

You're gonna cry

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. Het Wannacry virus heeft de afgelopen dagen in een groot deel van de wereld slachtoffers gemaakt.