SLUIT Over ActiveView ActiveSocial Bouwen Beschermen Beheren Cases Blogs Events Contact ActivePlace

Home

-

Boro van BBN Connect in gesprek met Wim Linge

Boro in gesprek met Wim Linge

Het ondernemerschap ofwel …. Bijna 22 jaar reilen en zeilen bij ActiveView Automatisering

Onlangs vroeg Boro me om ActiveView eens voor te stellen op papier. In deze voorstelrondes is het gebruikelijk om de werkzaamheden van je bedrijf de revue te laten passeren en te vertellen waar je goed in bent als bedrijf en als mensen, werkzaam bij dit bedrijf. In deze verhalen komt eigenlijk nooit naar voren wat er achter de schermen gebeurt en welke uitdagingen er komen kijken bij het ondernemerschap. Vandaar dat ik het eens anders dan anders doe en jullie mee laat kijken in de keuken van ActiveView.

Er was eens …

Halverwege 1997 werkten mijn huidige compagnon Marcel en ik bij een automatiseringsbedrijf in Dordrecht, Marcel als verkoopmanager en ik als manager techniek. Het viel ons al snel op dat de sturing vanuit het management niet optimaal was, en wij dachten te kunnen aangeven hoe dit allemaal wat beter gestroomlijnd zou kunnen worden. Dus trokken we de stoute schoenen aan en hebben wij met instemming van het management een businessplan geschreven met hierin onze ideeen voor verbetering en groei. Ondanks dat men onder de indruk was en de getallen klopten, werd er na overleg met de accountant toch besloten niets te doen met ons plan.

Tja, en dan gaat het kriebelen. Marcel en ik zijn hierna op het welbekende zolderkamertje gaan zitten en hebben samen een heel uitgebreid businessplan geschreven, dit keer voor een eigen bedrijf. Met het plan onder de arm kregen we al snel te maken met uitdaging nummer 1. De bank. Want krijg maar eens een krediet als startend ondernemer. Na een eerste afwijzing omdat we ons eerst maar eens een paar jaartjes moesten bewijzen, leverde zonder afspraak binnenstappen bij de Rabo na overlegging van het businessplan het benodigde krediet op. En zo werd ActiveView Automatisering geboren, in eerste instantie saampjes op een klein kantoortje.

Toppen en dalen

We startten op een moment dat automatisering in opkomst was, ieder groot bedrijf een PC-prive project voor z’n werknemers had en internet nog in de kinderschoenen stond. Na twee maanden hadden we onze eerste grote opdracht binnen. De tijd van uitbreiding was aangebroken, er moest personeel bij. Als eerste een dame voor administratie en telefonie, een goede verkoper erbij en we besloten een stagebedrijf te worden. We boden stagiaires een kans en de goede namen we in dienst. Zo groeiden we al snel tot 18 man personeel. We gingen als een jekko. Al snel besloten we een BV-structuur aan te brengen, om prive en zaken zo goed mogelijk te kunnen scheiden.

En toen kwamen de magere jaren. Er werd ons gevraagd een ICT-partij over te nemen. Vonden we als jonge honden hartstikke stoer. Stiekem geen kaas van gegeten hoe je zo’n traject goed moet doen. Dus dat ging hartstikke mis. 400.000 gulden armer en spijt als haren op ons hoofd. We noemen het maar leergeld.

Maar er ging nog meer mis. Het jaar 2000, de internetbubbel barstte, de PC-prive regeling verdween. Het jaar van de Europese visvangstquota. Na een aantal heel grote opdrachten bij de visafslagen moest er daar bezuinigd worden en werd er niet meer geïnvesteerd.

Zakelijk ging het dus even een heel stuk minder, en ook prive raakten Marcel en ik zwaar weer omdat we beiden in echtscheiding lagen. In die tijd hebben we geleerd hoe groot de kracht van goed personeel is. Activeview werd in die tijd op de been gehouden door onze medewerkers. Daar zijn we ze nog enorm dankbaar voor.

We dachten net alles weer een beetje onder controle te hebben, toen we een gevalletje ‘boekhouder’ kregen. Die had verzuimd om dure, speciaal in Roemenie voor de visafslagen ontwikkelde keyboards als kosten op te nemen in het project, waardoor de winsten torenhoog leken, maar ook onze voorraad niet de juiste cijfers weergaf. En dan neem je al heel gauw verkeerde beslissingen.

Halverwege 2001 zaten Marcel en ik op een bankje aan de rivier in Zwijndrecht en keken uit op de kerk van Dordrecht. Daar besloten we de stekker uit ActiveView te halen. Op de valreep hebben we besloten toch onze adviseur nog even van onze plannen op de hoogte te brengen voordat we drastischere stappen zouden ondernemen. Die kwam na twee uur aan, gooide de deur open en brulde “Stekker eruit? Helemaal niet!! Jullie gaan omzet binnen halen!” Hij sloeg hard met z’n vuist op tafel en liep weg zonder verder nog iets te zeggen.

Eenvoud en ommekeer

Hierdoor werden we getriggerd, en zijn we aan de slag gegaan. Drie mensen ontslagen, intern de boel gereorganiseerd en strak getrokken. Afspraken met de bank gemaakt, gebruik gemaakt van maximaal krediet bij bank en leveranciers. Een periode van dichtgeknepen billen, waarin we plannen zijn gaan maken om financieel onafhankelijk te worden. In de vijf volgende jaren hebben we hier keihard aan gewerkt, met onder andere eigen producten die aansloegen en een succes werden. Vanaf 2006 is er stabiliteit en rust binnen de onderneming.

We zijn toen verder gegaan met vereenvoudiging van de administratie en BV-structuur. Van vier werkmaatschappijen naar een, geen oneindige stroom van interne facturen meer. Onze administratie is op orde, we leveren zelf de uiteindelijke getallen aan bij de accountant en 9 van de 10 keer zien de jaarverslagen eruit zoals verwacht. Ook dit geeft zo’n gevoel van rust.

Inmiddels hebben we een tweede vestiging in het Bio-Science Park in Leiden, van waaruit we de ‘bovenkant’ van Nederland bedienen. We hebben een aantal interne professionaliseringslagen doorgevoerd, om op die manier de sterk veranderende markt bij te kunnen houden. In de automatisering is het echt zo dat stilstand ondergang betekent.  

Toekomst(visie)

We zien – anders dan veel andere bedrijven in de branche – andere automatiseringsbedrijven niet in eerste instantie als concurrent, maar proberen gelijkgestemde bedrijven te vinden en samenwerkingsverbanden aan te gaan. Waar kunnen we elkaar aanvullen en wat kunnen we samen doen? Ook daar waar leveranciers op zoek zijn naar betrouwbare partijen gaan we de samenwerking graag aan.

Sociaal ondernemerschap is belangrijk voor ons, zowel intern als extern. Binnen het bedrijf is een goede sfeer, vrijheid gekoppeld aan verantwoordelijkheid is ons motto. De medewerkers zijn op grote lijnen zelfsturend en lerend, zonder targets. Hierdoor werken de meeste mensen al vele jaren bij ons, en wordt er weinig ‘gejobhopt’, wat toch kenmerkend is voor de automatiseringsbranche.

Sociaal ondernemerschap-extern betekent voor ons dat we diverse sociale projecten en instellingen ondersteunen, we mee discussiëren met sociale vraagstukken en dat we regelmatig mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een (vaak tijdelijke) plek bij ActiveView bieden. Een mooie kroon op dit werk hebben we twee jaar geleden gekregen in de vorm van de eerste prijs voor sociaal ondernemerschap bij een ICT-branche-organisatie.

Wat doen we nu eigenlijk?

We Bouwen, Beschermen en Beheren ICT-omgevingen, lokaal, hybride en in de cloud. En dat doen we al bijna 22 jaar met gedrevenheid en passie!